תפריט דיאטטי הוא כלי העוזר למסגרת אכילה קבועה בזמן תהליך ירידה במשקל או שמירה על המשקל.
תפריט דיאטה צריך להיות מאוזן מבחינת אבות המזון ולספק את הויטמינים והמינרלים הנחוצים לבריאות תקינה ועליו להיות מגוון דיו.
מומלץ להיוועץ באיש מקצוע מתחום התזונה לבניית תפריט דיאטטי נכון.
תפריט דיאטטי - עקרונות בסיסיים
פעמים רבות אנו מוצאים את עצמינו עסוקים באיזה תפריט דיאטה לבחור הפעם. מה יעבוד? איזו תוכנית דיאטה מתאימה לנו? במה נוכל להתמיד? איך נרד במשקל אחת ולתמיד, ואם אפשר בלי להשקיע יותר מידי כסף ומאמץ? למעשה בניית תפריט דיאטטי שיש בו כל אבות המזון, ויטמינים ומינרלים ומותאמת לאדם היא מלאכה שרצוי לערב בה איש מקצוע. הפיתוי להתחיל בדיאטה כאן ועכשיו, ולנסות לעשות זאת לבד, יכול להיות לא יעיל, ולעיתים גם מסוכן.
בבחירת תוכנית דיאטה ובבניית תפריטי דיאטה אישיים יש להקפיד על מספר נקודות
- דאגה לכך שהתפריט יהיה מאוזן מבחינה תזונתית
- התאמת התפריט לגיל, מין, גובה, משקל והיסטוריית דיאטות קודמות
- התאמת התפריט לבעיות בריאות אם קיימות
- התאמת התפריט הדיאטטי להוצאה האנרגטית היומית של האדם. (סוג העבודה, ספורט וכו')
- דאגה לתפריט דיאטה המותאם לירידה מדורגת במשקל
- בניית תפריט דיאטטי שיהיה נח ליישום ויאפשר התמדה לאורך זמן
- חשוב לא להידבק לאותם מזונות יום יום על מנת לא להשתעמם ולהישבר ולמען העשרת ערכו התזונתי של התפריט
תפריט אישי לדוגמא
ראשון |
שני |
שלישי |
בוקר |
שתיה |
בוקר |
שתיה |
בוקר |
שתיה |
ירקות |
ירקות |
4 כפות בראנפלקס |
לחמניה קלה |
2 פרוסות לחם קל |
לבן 3% |
פרוסה וחצי גבינה צהובה עד 9% |
פרוסה דקה גבינה מלוחה עד 5% |
ביניים |
שתיה |
ביניים |
שתיה |
ביניים |
שתיה |
2 קלמנטינות |
מעדן דיאט |
2 קלמנטינות |
צהריים |
שתיה |
צהריים |
שתיה |
צהריים |
שתיה |
2 כוסות ירקות מבושלים |
400 גר' כרובית |
סלט ירקות |
1/4 עוף קטן ללא עור |
1/4 עוף קטן ללא עור |
1.5 שניצל תירס |
2 תפוחי אדמה בינוניים |
בטטה בינונית |
כוס אורז מבושל |
ביניים |
שתיה |
ביניים |
שתיה |
ביניים |
שתיה |
ירקות |
2 פרוסות לחם קל |
3 פתית |
פרוסה לחם רגיל |
כף דבש |
3 כפיות ריבה |
2 כפות טונה בשמן |
ערב |
שתיה |
ערב |
שתיה |
ערב |
שתיה |
סלט ירקות |
סלט ירקות |
3 פרוסות פסטרמה |
שליש פשטידת ירקות וגבינה |
12 זיתים ירוקים |
ביצה או חביתה |
חטיף - עד שעה 17:00 |
שתיה |
2 יח' חזה עוף בגריל |
סלט ירקות |
טוויסט |
חטיף - עד שעה 17:00 |
שתיה |
כף רוטב לסלט |
תוספות |
אפשר להוסיף חצי כוס חלב/חלב סויה ליום |
חטיף מיני |
חטיף - עד שעה 17:00 |
שתיה |
כף שמן קנולה או זית |
תוספות |
אפשר להוסיף חצי כוס חלב/חלב סויה ליום |
3 ביסקויטים פתי בר |
|
כף שמן קנולה או זית |
תוספות |
אפשר להוסיף חצי כוס חלב/חלב סויה ליום |
|
|
כף שמן קנולה או זית |
רביעי |
חמישי |
שישי |
בוקר |
שתיה |
בוקר |
שתיה |
בוקר |
שתיה |
ירקות |
ירקות |
ירקות |
3 פתית |
כוס חלב 3% |
פרוסה חלה |
גבינה צהובה עד 9% |
כף חומוס |
4 כפות בראנפלקס |
ביניים |
שתיה |
ביניים |
שתיה |
ביניים |
שתיה |
תפוח עץ קטן |
תפוח עץ קטן |
כוס תותים |
|
|
צהריים |
שתיה |
צהריים |
שתיה |
|
קערת מרק ירקות |
מנה פלאפל בפיתה |
|
2 יח' חזה עוף בגריל |
|
|
כוס פסטה מבושל |
|
|
|
ביניים |
שתיה |
ביניים |
שתיה |
|
פרוסה וחצי גבינה צהובה עד 9% |
3 פתית |
|
פתית |
כף דבש |
|
ירקות |
ערב |
שתיה |
ערב |
שתיה |
|
|
סלט ירקות |
ביצה או חביתה |
|
שליש פשטידת ירקות וגבינה |
סלט ירקות |
|
חטיף - עד שעה 17:00 |
שתיה |
לבן 3% |
|
חטיף מיני |
חטיף - עד שעה 17:00 |
שתיה |
|
תוספות |
אפשר להוסיף חצי כוס חלב/חלב סויה ליום |
חטיף בר עד 120 קלוריות |
|
|
כף שמן קנולה או זית |
תוספות |
אפשר להוסיף חצי כוס חלב/חלב סויה ליום |
|
|
כף שמן קנולה או זית |
|
|
|
|
|
בנייה של תפריט
על מנת לבנות תפריט דיאטה, לא מספיק רק להכיר את המרכיבים אותם מותר לאכול, אלא גם יש לבדוק עם הלקוח הספציפי מה הוא אוהב לאכול, והאם ישנם דברים מסוימים בהם הוא לא נוגע, (אם מטעמי בריאות, או אם מטעמי טעם אישי). באופן שכזה ניתן לדייק יותר את התפריט, ואין צורך כל פעם מחדש לחשוב לבד כיצד ממירים את החלב או את השמן זית. כאשר אדם שעושה דיאטה מצויד בתפריט שמתאים לו ומציע מגוון של מאכלים שהוא יכול לאכול ,כבר מדובר בחצי דרך אל הירידה המיוחלת במשקל.
מהות התפריט
לעיתים תפריט דיאטה מכיל כל מיני שילובים טעימים של המרכיבים המבוקשים, ובמקביל לעיתים הוא גם מציין מה יש לאכול, מתי, כמה ואיך. כך שניתן לומר שככול שהתפריט יותר מוסבר ומדויק, ניתן להתמיד בדיאטה ביתר קלות. כל שלא פעם אנשים משלבים לצד תפריט המתכונים, גם תפריט המציין את שעות האכילה, השילובים האפשריים והכמויות הנכונות.
החלפת מתכונים
לא פעם כאשר אנשים מתחילים בתהליך של דיאטה, הם מוצאים את עצמם תוהים מה ניתן לאכול, וכיצד ניתן לגוון. כך שללא ספק תפריטי דיאטה מקלים על התהליך. כמו כן מתכונים ניתן למצוא במקומות שמתעסקים בנושא באופן מקצועי, ממש כשם שמירי בלקין עושה, ואף ניתן למצוא מתכונים שונים באינטרנט. ההבדל הוא שמתכונים באינטרנט לא תמיד יהיו מתאימים למינונים האישיים, או לא תמיד ישימו דגש על המרכיבים מהם יש להימנע. כך שלפני שפונים לתפריט שאינו מאדם מקצועי, מוטב לבחון אותו בצורה קפדנית.
בניית תפריט דיאטה אישי באינטרנט
כיום ישנן דרכים לקבל תפריט דיאטטי המותאם ע"י דיאטנית באינטרנט. היתרון בשיטה הוא שאין צורך לצאת מהבית ולהגיע למפגשים. מתאים במיוחד לאנשים עסוקים ובריאים שחשוב להם לרדת במשקל ואינם זקוקים למעקב צמוד, כך לדוגמא השירות שהושק לאחרונה באתרנו - דיאטה און ליין, המאפשר בניית תפריט דיאטטי אישי לפני טעם באוכל ונתוני המרזה.
החוויה יכולה להיות נעימה, נוחה, ומקצועית כאחד. חשוב לבחור בשרות שיש לו שם ומוניטין, ולבדוק שדיאטנית מעורבת בתהליך. כמוכן נדרשת קצת יותר משמעת אישית.
חשוב לזכור שתפריט דיאטטי המורכב באופן אישי וללא התערבות מקצועית יכול להוביל לבעיות מסוגים שונים. ראשית יתכנו חוסרים של מרכיבי מזון. כמוכן יתכן שהתפריט שאינו מותאם אישית יגרום לירידה מהירה מידי במשקל שאחריה תבוא תקיעות, או לחוסר ירידה במשקל שתביא לתסכול. חשוב גם לא לקחת את התפריט של השכנה שירדה כ"כ יפה במשקל. מה שמתאים לאדם אחד, לא מתאים לאחר.
לסיכום, אם קיים הרצון לרדת במשקל, כדאי להתארגן על תפריט דיאטטי שהיתה מעורבת ידו של תזונאי בבנייתו, ובהתאמה אישית. חשוב לרענן את התפריטי הדיאטה מידי פעם, לגוון במאכלים, ולדאוג להתאימם לשינוי במשקל.
הכנתם תפריט דיאטה? כעת בקרו בעמוד
מתכונים דיאטטים ובחרו
את המתכונים שלכם